In Duurzaam ondernemen

Verduurzaming van de elektra

Klein stukje Historie tl

Kantoorpanden in Nederland werden in het verleden vaak voorzien van tl verlichting ook wel een tl buis en/of tl lamp genoemd. Deze vorm van verlichting is inmiddels vrij oud. De eerste tl lampen stammen uit 1890, uiteraard is dit niet dezelfde tl lamp die gebruikt wordt in 2018. De basis van de tl verlichting die je terug vindt in kantoorpanden stamt uit de jaren 40/50 van de 20e eeuw. Pas eind jaren 80 kwam Philips met een vervangende en duurzamere versie van de tl buis. Deze lampen konden worden gerecycled, waren duurzamer in verbruik en bevatte minder kwik dan oudere modellen. Dit werkte destijds mee aan de verduurzaming van de elektra in een kantoorpand en door het gebrek aan kwik aan een beter milieu.

Tl verduurzaming Anno 2018

De oudere tl buizen met een hoger kwik gehalte zal je nu niet meer terug vinden in kantoorpanden. De nieuwere tl is duurzamer dan de oude modellen desalniettemin gebruiken de tl balken bij kantoorpanden vaak noog steeds rond de 80 watt per uur per lamp. Als je het verbruik van alle lampen in een kantoorpand optelt dan is het totale energie verbruik enorm. Onder andere hierdoor is het energie verbruik van kantoorpanden een zware belasting voor het milieu. Voor al deze energie moeten er immers aardig wat windmolens en kolencentrales draaien in Nederland.

De belasting van het milieu in combinaite met het reduceren van de energie kosten heeft Samsam doen besluiten om de kantoorruimtes aan de Arlandaweg 92 qua verlichting in zijn geheel te renoveren. Dit hebben wij gedaan op basis van de onderstaande stappen.

TL Lampen in het kantoorpand

Om het aantal niet duurzame tl lampen in het kantoorpand van Samsam aan de Arlandaweg 92 in kaart te krijgen is simpelweg in elk kantoor de verlichting geteld. Wij kwamen in het pand op ca. 300 tl bakken met 600 t5 lampen (2 per bak). Het soort tl dat was gebruikt had een wattage van 80 watt per lamp. Daarnaast vonden wij 184 niet duurzame spots en andere armaturen. Om te berekenen wat deze lampen ons per jaar kosten zijn we uitgegaan van 200 dagen per jaar waarin de lampen 8 uur per dag branden. Met deze simpele som kom je dan op 1600 branduren per lamp per jaar.

De jaarlijkse energie kosten waren voor ons niet de overweging tussen wel of niet renoveren. Toch was er wel interesse over wat er jaarlijks zou worden bespaard met een eventuele investering. De verduurzaming van de elektra aan de Arlandaweg begon met het aanpakken van de de grootverbruikers van 80 watt per lamp. Een voorbeeld van een kantoorruimte met een verourderde t5 balk zie je hieronder.

t5-verlichting-kantoorruimte
T5 verlichting in een kantoorruimte aan de Alandaweg 92 in Amsterdam.

Van T5 naar duurzame Led vervanging

T5 is de nieuwste vorm van tl verlichting. Deze lampen zijn te leveren in verschillende wattages variërend tussen de 24 en de 80 watt per uur. In het kantoorpand van Samsam was er destijds gekozen voor lampen van 80 watt. Bij kantoorpanden wordt vaak gekozen voor het hoogste wattage om voor voldoende licht te zorgen. Je werkt immers 8 uur per dag in een kantoorruimte. Met te weinig licht neemt de concentratie en het energie niveau van de mens ook af. Duurzaam ondernemen moet dan ook nooit ten kosten gaat van de werk kwaliteit. Hier wordt bij Samsam heel goed op ge”Led”.

Totale verbruik 600 t5 lampen

Het totale verbruik wat 600 t5 lampen van 80 watt valt absoluut niet onder duurzaam ondernemen. Daarbij is de uitstraling van tl bakken niet optimaal. De kantoorruimte ziet er al snel donker en niet fris uit. Kortom niet de ideale omgeving om in te werken. Een simpele vergelijkingsanalyse van t5 versus Led brengt ons op de onderstaande tabel. In de tabel worden de jaarlijkse kosten, het totale verbruik in watt en de wattage per lamp van de t5 verlichting in het kantoorpand in Amsterdam van Samsam uiteengezet tegenover de Led vervanging. Het totale energie-verbruik op de Arlandaweg in Amsterdam van de tl bakken kwam op 76.800.000 watt per jaar.

duurzaam-ondernemen-led-versus-tl5-verlichting
T5 verlichting ten opzichte van LED bij het kantoorpand van SamSam in Amsterdam.

Nieuw LED armatuur versus LED vervangers

De tl lampen en de daar bijbehorende tl monturen (tl bakken) waren in 2018 afgeschreven over een periode van 15 jaar. Deze tl bakken zijn dan ook niet mee genomen in de kosten overweging. Daarbij was het aanzicht van de bakken dermate verouderd dat het niet meer paste in een moderne werkomgeving. Er zijn verschillende mogelijkheden om t5 verlichting te vervangen voor Led in het zelfde armatuur. Dit sprak ons niet aan i.v.m. de verouderde tl bakken. Wij kunnen ons wel voorstellen dat hiervoor gekozen zal worden als de tl monturen er nog netjes en strak uitzien. De totale investering zal hierdoor aanzienlijk lager zijn.

Een t5 vervanger kan al gekocht worden voor onder de 10 euro. Belangrijk is dan wel dat er naar producten wordt gekeken met een hoge kwaliteit standaard. Sommige merken Led kan je immers niet zomaar in een tl bak klikken. Een elektricien moet dan immers eerst aanpassingen aan de bak maken. Dit zorgt dus voor extra en wellicht onnodige kosten. Wij adviseren Philips of Osram Led vervangers te gebruiken. Deze Led verlichting is wat duurder in aankoop maar gaat langer mee en is daarbij dus makkelijker te monteren.

Duurzaam ondernemen met de Philips Coreline LED lampen

Voor de verduurzaming van de elektra in het kantoorpand van Samsam in Amsterdam is gekozen voor nieuwe Philips Coreline Led armaturen. Deze armaturen zien er strak uit en verbruiken weinig energie terwijl ze wel een krachtige lichtbron zijn. Dit draagt voor 50% bij aan de verduurzaming van de elektra in het kantoorpand. Naast het feit dat deze lampen veel minder verbruiken zijn ze ook nog eens enorm duurzaam in het aantal branduren. Bij de aankoop krijg je een garantie dat de Philips Coreline lampen minimaal 50.000 branduren meegaan. Dat betekend in het geval van het kantoorpand aan de Arlandaweg in Amsterdam minimaal 31 jaar.

led-verlichting-duurzaam-kantoor
Philips Coreline verlichting in een kantoorruimte van Samsam in Amsterdam.

De investering van de Led panelen

De investering die nodig is bij het vervangen van verlichting komt neer op de kosten voor het afvoeren van de oude armaturen, het aankopen en het monteren van de nieuwe armaturen.

Montage van LED panelen

Wanneer je besluit een geheel kantoorpand van Led te gaan voorzien dan is het verstandig om te zoeken naar een gedegen elektra monteur. Hier heeft Samsam veel tijd in gestopt. Een gedegen monteur zal de lampen goed aansluiten zodat je daadwerkelijk de 50.000 branduren per lamp kan halen. Daarnaast kan je met een goede elektricien nette afspraken maken over de totale investering. Een monteur doet er gemiddeld 30 minuten over wanneer hij het gehele tl armatuur moet vervangen voor een LED armatuur. De kosten bedragen dus per LED armatuur ca. EUR. 20-25,-. Vaak kan de elektricien het afvoeren van de oude armaturen wel meenemen in deze prijs.

Het Armatuur

Per Coreline 30*120 lamp betaal je exclusief montage ca. EUR 115,- ex btw.. Philips heeft veel opties voor Led verlichting. Bij het kantoorpand van Samsam in Amsterdam is gekozen voor een vervanging van de huidige armatuur maat, namelijk 30*120. In dat geval is de keuze mogelijkheid kleiner. Het voordeel is dan wel dat je minder hoeft te veranderen aan het plafond.

Het is van belang dat er een goede keuze wordt gemaakt over het aantal lumen/kelvin van de lampen. Des te lager het aantal lumen/kelvin des te warmer het licht is. Zo kan je de Led armaturen bestellen in warm wit (3000k) en helder wit (4000k). Bij kantoorpanden wordt vaak gekozen voor helder wit omdat dit het meeste weg heeft van daglicht. In woningen wordt voor een warmere sfeer vaak gekozen voor 3000k (warm wit).

Totale investering LED lampen

Per Philips Coreline 30*120 Led armatuur komt de totale prijs ex btw en inclusief de montage op ca. EUR. 150,-. De totale investering was op de Arlandaweg 92 ca. EUR 45.000,- . De bovenstaande tabel laat zien dat dit bedrag in zijn geheel is terug te verdienen in 3 jaar. Hierbij is niet meegenomen dat er regelmatig t5 verlichting vervangen moest worden. Neem je dit mee in de analyse dan heb je de investering terug verdient in jaar 2. Vanaf jaar 3 begin je dan jaarlijks een ruime 80% te besparen op je energie kosten. Als dat niet duurzaam ondernemen is.

Van G naar A elektra Conclusie

De gehele investering van EUR. 45.000,- is inmiddels al voor 65% terug verdient. Nog een ca. half jaar en dan is de gehele investering van de LED panelen in zijn geheel terugverdiend. Vanaf dan wordt het voor het kantoorpand van SamSam aan de Arlandaweg 92 in Amsterdam pas echt genieten van lagere energie kosten. Wij kunnen iedereen de transformatie van tl naar LED aanbevelen. De investering is een vrij forse maar je verdient het zo snel terug dat het absoluut de moeite waard is. Wij zijn nu aan het kijken om de panelen te laten draaien op zonne-energie. De verlichting laten draaien op zonne-energie was absoluut niet haalbaar geweest met het verbruik van de 80 watt tl lampen. Des te leuker om dit nu wel uit te gaan voeren. Van G naar A Elektra!

Update 14-08-2018

De 184 resterende armaturen in het pand zijn nu ook vervangen voor LED. Het succes van de tl vervanging was zo’n succes dat hier niet meer mee gewacht kon worden. Het gehele kantoorpand van Samsam in Amsterdam is nu voor 95% voorzien van A label LED verlichting. Voor de laatste 5% armaturen bestaat helaas nog geen LED oplossing. Voor deze armaturen zijn B label spaarlampen geplaatst om ook hier een kleine winst in energie reductie te behalen.

Nu: focus op zonne-energie.

Heeft u vragen over onze elektra aanpak neem dan gerust contact met ons op.

 

Recent Posts
Amsterdam Sloterdijk