Kelvin

De warmte van licht in een kantoorruimte.

Met kelvin (symbool K) wordt de warmte (temperatuur) van licht weergegeven. Een lage kelvin waarde geeft aan dat het licht warmer en dus donkerder is.

Licht met een hele lage kelvin waarde (2000 k) wordt ervaren als rood licht. Licht tusesen de 2000-3000 kelvin wordt ervaren als geler licht. Na 3000 kelvin krijgt licht een wittere tint. Kelvin boven de 4000k wordt blauwer. Rond 6500 kelvin is de kleur van de blauwe hemel op een zomerse dag bereikt.

De algemene ervaring van lampen met een hogere kelvin waarde is dat ze een frissere en modernere uitstraling hebben. Dit is de reden dat er bij kantoren en in kantoorruimtes meestal uitgegaan wordt van een minimum van 3000 kelvin. Verlichting onder de 3000 kelvin wordt al snel te warm (huizelijk). Warm en geel licht is uiteraard wel erg toepasselijk voor in een keuken of een gemeenschappelijke lounge. Warm licht geeft een relaxter en rustgevender gevoel.

Verlichting van 3000 kelvin wordt in een modern kantoor al snel als te warm licht ervaren. In moderne kantoren zal je dan ook voornamelijk licht vinden met een waarde van minimaal 3700 kelvin. Ga je veel hoger dan 4500 kelvin dan ga je richting blauw licht. Een waarde van bijvoorbeeld 6500 kelvin is te vergelijken met het blauwe licht als je naar een zomer hemel kijkt (overdag zonder wolken).

Kelvin duurzaam ondernemen

Led wordt meestal niet omschreven met de mate van kelvin. Bij led zie je vaak een onderscheid tussen warm of helder wit. Warm wit heeft over het algemeen een kelvin waarde van iets onder de 3000k (2700). Helder wit heeft een kelvin waarde van rond de 4000k (3700).

Voor moderne kantoorruimtes wordt helder wit geadviseerd (4000k). Wanneer er gezocht wordt naar een warmere sfeer dan is net onder de 3000k een goede uitkomst, oftewel warm wit.