Lumen

De helderheid van licht in een kantoorruimte.

Lumen (symbool lm) is de eenheid voor lichtstroom. Met lumen wordt aangeduid wat de (licht) kracht is van bijvoorbeeld een lamp. Een lichtbron verspreid licht in meerdere richtingen. Lumen meet hoeveel licht er waargenomen wordt in deze richtingen.

De lichtstroom is de totale hoeveelheid licht dat een lichtbundel uitstraalt. Hiermee kan je bijvoorbeeld aantonen hoe krachtig een lamp is. Voor kantoorruimtes is dit van groot belang. In een kantoor heb je immers veel licht nodig om voor een lange tijd je concentratie en energie te behouden. Plafondlampen met minder dan 1000 lumen worden dan ook niet aangeraden in kantoorruimtes.

led-lumens-to-watts-conversion-chart

Lumen is ook een goede maatstaf om verschillende lampen met elkaar te vergelijken. Dit is mogelijk doormiddel van de volgende formule uit te rekenen:

lumen/wattage

Een gloeilamp gebruik bijvoorbeeld al snel 1 watt voor maar 10 lumen. Een led lamp van 1 watt heeft een kracht van 55 lumen. Kortom veel krachtiger en veel minder energie verbruik.

Een gloeilamp van 75 watt genereerd ca. 900 lumen. Voor 900 lumen is één led lamp nodig van 10 watt. Kortom 85% minder energie voor de zelfde hoeveelheid licht.