Gloeilampen & Spaarlampen vervangen in kantoorruimtes

Verduurzaming van de verlichting in kantoorpanden en kantoorruimtes door gloeilampen en spaarlampen te vervangen voor LED.

Gloeilamp verlichting kantoren

1887 – 2009

Gloeilampen in kantoorruimtes

Kantoren en kantoorruimtes in Amsterdam gebruikten tot de jaren tachtig van de vorige eeuw voornamelijk gloeilampen voor de verlichting van specifieke objecten.

De Gloeilamp is eind 19e eeuw ontwikkeld. Het is dan ook wonderbaarlijk dat je deze niet duurzame lampen nu nog steeds terug vindt in kantoorpanden. Gloeilampen verbruiken immers erg veel energie (lage wattage/lumen verhouding) en hebben een korte levensduur van maximaal ca. 1000-1500 uur.

Philips stopt met de productie van gloeilampen in 2007 vanwege het niet duurzame karakter.

Verbruik gloeilampen

Vanaf de negentiger jaren werden steeds meer gloeilampen in kantoorruimtes vervangen voor spaarlampen.

Philips besluit in 2017 toch door te produceren voor lage loon landen. # Goedkoop is duurkoop!

Spaarlampen in kantoren

1980 – 2020

Spaarlampen in kantoorruimtes

Spaarlampen verbruiken aanzienlijk minder energie, gaan langer mee en kunnen een kantoorruimte voldoende verlichten. Echter zijn ze wel beperkt wat betreft het aantal lumen (de kracht van het licht). Vanwege de beperkte licht opbrengst heeft SamSam deze lampen niet geplaatst in de kantoorruimtes in Amsterdam Sloterdijk.

Spaarlampen als vervanging van gloeilampen leveren een besparing van ca. 80%.

Verbruik spaarlampen

spaarlamp-duurzaam-ondernemen-in-kantoorpand

Led verlichting kantoren

2018 – ∞

Led in kantoorruimtes

Led bood de oplossing wat betreft het beperkte aantal lumen van spaarlampen. Led kan je immers kopen tot meer dan 4000 lumen wat ideaal is voor in een kantoorpamnd. Daarnaast gaat led langer mee dan spaarlampen, voor zover bekend minimaal twintig jaar.

De kosten van een led lamp in een kantoorruimte die 1600 uur brand zijn lager dan de kosten van de spaarlamp. Zoals bovenstaand is te lezen kost een spaarlamp in een kantoorruimte gemiddeld EUR. 8,95 per jaar. Een led lamp met het zelfde aantal lumen kost je EUR. 5,76 per jaar.

Het verschil in verbruik is niet zo enorm als tussen de gloeilamp en de spaarlamp maar dat maakt de led lamp goed met het aantal branduren (die nagenoeg onbeperkt lijkt).

Een Ledlamp als vervanging van een gloeilamp bespaart bijna 90% op de energie kosten.

Verbruik Led

led-duurzam-ondernemen

Besparing Led verlichting kantoor

Door spaarlampen en gloeilampen te vervangen voor LED

Een gloeilamp die een kantoorruimte verlicht kost jaarlijks al snel EUR. 48,-. Daarbij moet de gloeilamp in een kantoor jaarlijks minimaal één keer vervangen worden, dit kost je al snel EUR. 5,-. Hierdoor komen de totale jaarlijkse kosten van één gloeilamp uit op meer dan vijftig euro.

De levensduur (aantal branduren) van een spaarlamp is acht tot tien maal zo hoog als die van een gloeilamp. Dit betekend dat je bij normaal gebruik een keer in de 8 jaar een spaarlamp moet vervangen op kantoor. We nemen dit daarom niet mee in de kosten overweging omdat deze kosten verwaarloosbaar zijn. Een gloeilamp die ca. 2000 lumen produceerd kost je jaarlijks ongeveer EUR. 8,95,-.

De absolute winnaar van verlichting in kantoren is de led lamp, deze lamp gaat immers absurt lang mee, namelijk minimaal 20 jaar. Daarbij is het verbuik van led lampen enorm zuinig en passen ze inmiddels in elke gloeilamp fitting. Een gloeilamp vervanging voor 2000 lumen komt in het geval van led op EUR. 5,76,-.

Met een Philips Lighting Led-lamp in een kantoor van 2000 lumen bespaar je jaarlijks 88% op je energie kosten.

Gerelateerde artikelen in de media

LED: het begin van de lichtrevolutie (2014)

Dat LED een revolutie in de verlichting teweeg zou brengen dat werd vanaf 2009 duidelijk. LED werd steeds goedkoper, krachtiger en er kwamen meerdere LED lampen met verschillende Kelvin waardes op de markt.

In de FD valt te lezen dat er in 2014 al werd verwacht dat de LED-lamp het begin zou zijn van de lichtrevolutie. Dit blijkt nu vier jaar later in de kantoren markt het geval te zijn.

Ook in de kantoorruimtes van SamSam in Amsterdam Sloterdijk vind je inmiddels LED verlichting gekoppeld aan tabets, smartphones en/of computers. Daarnaast is het mogelijk om LED te koppelen aan digitaal dataverkeer.

Bron: (https://fd.nl/frontpage/ondernemen/896640/de-led-lamp-is-nog-maar-het-begin-van-de-lichtrevolutie) (28-08-2018).

In 2014 verwachte het FD al dat LED de basis zou zijn van een nieuwe revolutie. Nu anno 2018 is gebleken dat het FD het bij het juiste eind had. LED is nu niet mer weg te denken in kantoren.

Gloeilampen nog steeds te koop (2017)

De Europese Unie (EU) nam in 2009 een wet aan om gloeilampen van 75 watt en meer in de europese unie uit te bannen. Winkels mochten destijds de huidige vooraard nog wel verkopen.

Dat het jaren zou duren om alle gloeilampen in de Nederlandse huishoudens en kantoren uit te bannen dat was duidelijk. Het was echter niet de bedoeling van de EU dat er in 2017 nog steeds gloeilamoen gekocht konden worden.

Nog steeds kan je in de kantoorruimtes in Amsterdam gloeilampen terug vinden. Bij de kantoorruimtes van Samsam in Amsterdam Sloterdijk vind je geen gloeilampen meer. De prioriteit van Samsam ligt op duurzaam licht!

Bron: (https://www.ad.nl/binnenland/gloeilamp-lijkt-niet-uit-te-bannen~a80f9c76/) (28-08-2018).

In 2009 leek het er op dat de gloeilamp spoedig uit de Amsterdamse kantoorruimtes en huishoudens zou verdwijnen. Destijds werd er vanuit gegaan dat de spaarlamp de vervanger zou worden in kantoren. Inmiddels zal LED worden gekozen als vervanger voor de lampen in kantorruimtes vanwege het duurzame karakter van de lamp.