Halogeen verlichting vervangen voor Led in kantoorpanden

Verduurzaming van de verlichting in kantoorpanden en kantoorruimtes door halogeen lampen te vervangen voor LED.

Halogeen verlichting kantoren

1962 – 2018

Halogeen in kantoorruimtes

Halogeenlampen stammen af van de gloeilampen. Een halogeenlamp is een glazen bol met een gloeidraad. In de halogeenlamp vind je een ballon om de gloeidraad heen die gevuld is met een gas. Dit gas is onder hoge druk in de ballon geplaatst. Het gas dat hiervoor wordt gebruikt is een kleine hoeveelheid halogeen (jodium of broom). Vandaar ook de naam “halogeen lamp”.

Het voordeel van de halogeen lamp ten opzichte van de gloeilamp in een kantoorruimte is de mate van lichtopbrengst (lumen) in verhouding met de energie die het kost om de lamp ter verlichten. Een standaard laagspanning halogeen lamp heeft een optimaal verbruik rond de van 3200 kelvin. Bij een gloeidraad is ligt dit lager. Het kost een gloeilamp dus meer energie om op de zelfde mate van wit licht te komen.

Daarnaast heeft de halogeenlamp een langere levensduur in kantoren dan een gloeilamp. Het gas in de halogeenlamp beschermd de gloeidraad op basis van het Arkel-de-Boerprocess. Door de chemische reactie wordt de verdampte wolfraam van de gloeidraad steeds weer op de gloeidraad terug gebracht.

In 2003 kwam er een duurzame halogeenlamp op de markt met HIR-technoglogie. Het rendement van deze lampen is aanzienlijk hoger (40lm/W).

Verbruik halogeen verlichting

tl-lamp-duurzaam-ondernemen-in-kantoorpand

Led verlichting Kantoren

2018 – ∞

Led in kantoorruimtes

Led is een uitstekende vervanger voor halogeen lampen in kantoren. Het verschil tussen het verbruik van een led lamp ten opzichte van een halogeen lamp in een kantoorruimte is groot. Als je een halogeen lamp van 3200 kelvin pakt met een lichtstroom van 1000 lumen dan kost je dit ongeveer 52 watt per uur.

Een vergelijkbare led lamp in een kantoor (led vervanging) kost voor het zelfde aantal lumen en een dezelfde witte kleur ongeveer 5.5 watt per uur.

Halogeen verlichting heeft de eigenschap om een mooie rode kleur te geven wanneer de lamp wordt gedimd. Voorheen < 2010 was dit niet mogelijk met led verlichting. Ten eerste was dimmen lastig en ten tweede was die warme kleur verkrijgen erg moeilijk.

Nu anno 2018 heeft Philips led lampen ontwikkeld die en gedimd kunnen worden maar ook nog eens een erg mooie rode gloed geven. Deze gloed wordt niet verkregen op de zelfde wijze als halogeen maar geeft absoluut ook een mooie warme sfeer aan een kantoorruimte. Daarnaast bespaar je dus veel energie wat de portemonnee en het milieu beide ten goede komt. In het kantoorpand van SamSam in Amsterdam Sloterdijk zal je deze lampen terug vinden in de bureau- en wandlampen.

Een led lamp als vervanging voor halogeen verlichting levert al snel een energie besparing van bijna 90% op.

Verbruik Led verlichting

led-duurzaam-ondernemen-in-kantoorpand

Besparing Led lamp in kantoorruimtes

Halogeen verlichting voor Led vervangen in kantoren

Een halogeen lamp wordt in een kantoorpand vaak gebruikt om iets uit te lichten. Je ziet halogeenlampen dan ook vaak in kantoren terug om bijvoorbeeld kunst en/of planten uit te lichten. Voor een spot heb je veel licht nodig. Halogeen spots die hiervoor werden gebruikt hadden vaak een verbruik van rond de 50 watt.

Voor deze analyse vergelijken we de 50 watt halogeen spot met een 5.5 watt philips master led spot. Met een 5.5 watt spot heb je gemiddeld gezien al iets meer licht kracht in lumen. Je ontvangt dus eigenlijk iets meer licht (in lumen) terwijl de energie verbruik bijna 90% lager ligt.

Het verschil in jaarlijkse kosten ligt dus ook ongeveer op 90% per lamp. Voor deze vergelijking worden kantoren en kantoorruimtes als voorbeeld genomen. In kantoren staand spots immers vele uren per jaar te branden. Een kantoorpand wordt gemiddeld jaarlijks ca. 1600 uur verlicht. Dit komt neer op 200 dagen 8 uur per dag.

Wanneer je een halogeen spot van 50 watt jaarlijks 1600 uur brand dan komen de kosten per lamp uit op EUR. 24,-. Doe je dit met een vegelijkbare led vervanging van 5.5 watt dan komen de jaarlijkse kosten uit op EUR. 8,8 per lamp.

Naast de energie besparing heb je ook nog de besparing op het aanschaffen van de lampen. Een led spot is gemiddeld gezien duurder dan een halogeen lamp. Je praat dan over een verschil van maximaal 25-50% per lamp. Een standaard halogeen lamp van 50 wat kost een kleine tien euro, een vervangende led lamp ca. vijftien.

Een halogeen lamp gaat daarintegen (maar) ca. 1500 uur mee (gelijk aan één jaar in een kantoorruimte of pand). Een led lamp die 1600 uur in een kantoorruimte per jaar brand gaat bijna 30 jaar mee!

Met een Philips master led spot van 5.5 watt bespaar je 80% op je jaarlijkse energie kosten.

Gerelateerde artikelen

Kantoorruimtes zonder halogeen (2018)

De Europese Unie (EU) verbiedt winkels vanaf zaterdag 2 september 2018 om halogeen lampen in te kopen. Winkels mogen de huidige vooraard nog wel verkopen.

De verkoop van gloeilampen is reeds verboden in 2009. Het heeft echter nog jaren geduurd tot de gloeilamp niet meer te verkrijgen was in de winkels. Dit zal bij halogeen in alle waarschijnlijkheid niet het geval gaan zijn.

De aankondiging van de “uitfasering van de halogeenlamp” is immers tegelijk aangekondigd toen de gloeilamp verboden werd in 2009.

Bron: (Ad.nl, https://www.ad.nl/binnenland/na-gloeilamp-ook-halogeen-in-de-ban-maar-niemand-die-erom-rouwt~ab63dd64/) (28-08-2018).

De halogeenlamp zal spoedig uit de Amsterdamse kantoorruimtes en huishoudens verdwijnen. Hoogst waarschijnlijk zal LED worden gekozen als vervanger voor de lampen in kantoren. Huishoudens zullen in verhouding met kantoren nog vaker gaan voor de spaarlamp. De spaarlamp is immers in 2018 in veel gevallen nog een goedkopere optie is.