TL T5 & PL  verlichting vervangen in kantoren en kantoorruimtes

Verduurzaming van de verlichting in kantoorpanden en kantoorruimtes door Tl en Pl verlichting te vervangen voor LED.

Tl verlichting kantoren

1935 tot 2018

T5 & PL in kantoorruimtes

De kantoorpanden en kantoorruimtes in Amsterdam werden voornamelijk verlicht met tl en pl verlichting. Tl zie je vaak terug in de vorm van een langwerpige buis ook wel tl lamp genoemd. Pl verlichting lijkt op tl verlichting, het gaat dan om meerdere kleine buizen in één fitting.

Bij kantoorruimtes werd vaak voor tl en pl verlichting gekozen vanwege de hoge lumen en kelvin waarde en de levensduur van de lamp. De lumen waarde geeft de kracht van het licht weer en de kelvin waarde de kleur van het licht.

Tl en pl worden beide verlicht door een fluorescentielamp. Het lichtrendement van een fluorescentielamp is het hoogst haalbare voor wit licht. Wit licht (waarde van ca. 4000 kelvin) is ideaal voor kantoorruimtes omdat het een natuurlijk gevoel geeft. Hierdoor blijf je energiek en is de concentratie langer tijdens het werken.

Tl verlichting had een levensduur van tussen de 30.000 en 60.000 branduren. Dit staat bij normaal gebruik in een kantoorruimte (200 dagen, 8 uur) gelijk aan gemiddeld 28 jaar in een kantoorruimte.

TL is lang de meest gebruikte verlichting in kantoorpanden geweest.

Verbruik T5 & Pl

tl-lamp-duurzaam-ondernemen-in-kantoorpand

Led vervanging kantoor

2018 tot ∞

TL en Pl verlichting vervangen

Led is een uitstekende vervanger voor een t5 tl balken in kantoorruimtes. Led heeft immers ook een lange levensduur van ca. 30 jaar, kan gekocht worden in een hoog aantal lumen en heeft van oorsprong een hoog kelvin gehalte.

Voor de vergelijking in energie verbruik en kosten tussen een t5 lamp en een led vervanging in een kantoorruimte nemen we de standaar maat, namelijk 30*120. In een tl bak van 30*120 liggen over het algemeen twee tl lampen van 80 watt. Je kan deze twee lampen vervangen voor twee led balken wat kan dienen als een uitstekende vervanging. Echter hou je dan wel het zelfde armatuur.

Vaker wordt gekozen voor een geheel nieuw led armatuur. Hierdoor behaal je meteen het hoogste rendement tegen de laagste kosten. Met 40 watt led kan je vaak al een tl bak van 160 watt vervangen. Dit is dan ook exact wat SamSam heeft gedaan met de lampen in de kantoorruimtes in Amsterdam sloterdijk.

Er zijn helaas nog niet voor alle pl formaten led vervangers. Deze lampen zijn vanuit zichzelf wel al zuiniger dan tl. Led kan ook als pl vervanger een groot verschil gaan maken in de nabije toekomst.

Een led lamp als vervanging voor tl levert al snel een energie besparing van 75% tot 85% op.

Verbruik Led alternatief

led-duurzaam-ondernemen-in-kantoorpand

Besparing  Led verlichting kantoorpand

Tl & Pl vervangen voor LED in de kantoorruimtes

Eén t5 bak met twee lampen kost jaarlijks EUR. 51,20,- aan energie in een kantoorruimte. Als de tl bakken in de kantoorruimtes vervangen worden voor compleet nieuwe armaturen dan zullen de jaarlijkse kosten extreem dalen, namelijk naar EUR. 12,80,- per bak. De lampen in de kantoorruimte behouden dan de helderheid in het aantal lumen, de kleur van het licht (3700 kelvin) en daarnaast krijgt het kantoor een modernere uitstraling. Met deze transformatie bespaar je 75% aan energie per jaar. De investering die gedaan moet worden om tl bakken in een kantoorruimte te vervangen komt op ca EUR. 150,- per armatuur. Hierbij is geen rekening genomen met de afschrijving van de oude bakken. De tl bakken zijn over het algemeen meer dan tien jaar oud en zullen voor het grootste deel reeds afgeschreven zijn.

Is de investering te groot om alle tl bakken in het kantoorpand te vervangen voor nieuwe led armaturen dan bestaat ook de mogelijkheid nog om enkel de lampen te vervangen.

De jaarlijkse kosten per bak komen dan uit op EUR 25,60,-. Je hebt dan twee tl vervangende led lampen nodig. Wanneer voor deze optie wordt gekozen dan wordt er 50% op de jaarlijkse energie kosten bespaard, daarbij is de investering aanzienlijk lager. Een tl balk vervanger van led kan online gekocht worden voor EUR. 10,- per lamp. Voor een bak met twee lampen ben je dan dus al klaar voor EUR. 20,-.

Met een nieuw Philips Coreline armatuur bespaar je 75% op je jaarlijkse energie kosten.