In Kantoorruimte

Je bent als ondernemer op zoek naar kantoorruimte in Amsterdam of wilt binnenkort op zoek gaan. Maar hoe pak je dit als bedrijf aan? Waar begin je? En wat mag je absoluut niet over het hoofd zien? We zetten in dit artikel alle inns en outs op een rij. Het is nu eenmaal zo dat de gemiddelde ondernemer geen expert is op het gebied van kantoorruimte huren. Wij van SamSam Offices helpen graag.

Alle vragen die wij in de afgelopen jaren beantwoord hebben, hebben we verwerkt in dit artikel. We vertellen waar op te letten, zodat je een fijne werkomgeving vindt die voor groei van het bedrijf gaat zorgen.

Inhoudsopgave:

 • Waar in Amsterdam kantoorruimte huren?
 • Huurprijs kantoorruimte in Amsterdam
 • Thuis werken of kantoorruimte huren?
 • Kantoorruimte, hét visitekaartje van de onderneming?
 • Waar beginnen in de zoektocht naar een geschikt kantoor? – Stappenplan
 • Zelf zoeken, makelaar inschakelen of…?
 • Tips voor bezichtigen van kantoorruimte
 • Bespreek ook alvast de oplevering
 • Inrichten maar – tips voor kantoorinrichting

Waar in Amsterdam kantoorruimte huren?

Je wilt graag kantoorruimte huren in Amsterdam, maar welk stadsdeel is de beste keuze? We helpen een handje door het geven van een overzicht.

Amsterdam Centrum

Kantoor houden in een bruisende omgeving en niet veel m2 nodig? Dan is hartje Amsterdam zeker aantrekkelijk. Een ander pluspunt is dat het centrum goed bereikbaar is met openbaar vervoer. Parkeren daarentegen is niet gemakkelijk.

Amsterdam Noord

Kenmerkt het bedrijf zich als creatief en/of cultureel? Dan is het opkomende Amsterdam Noord een goede plek om te kijken. Een ander voordeel, de huurprijzen liggen hier een stuk lager dan in de andere stadsdelen.

Amsterdam Zuidas

Een kantoor huren in de populairste kantoorlocatie van Nederland? Kies dan voor Amsterdam Zuidas, waar de meeste grote spelers gevestigd zijn. Dichtbij Schiphol en in de omgeving zijn diverse parken te vinden, voor een verkwikkende middagwandeling.

Amsterdam Zuid-Oost

Amsterdam Zuid-Oost is ook een populair kantorengebied, vooral rondom de Arena Boulevard. Dit komt natuurlijk door de prettige ligging ten opzicht van de snelwegen. Ook is dit gebied vrij levendig met diverse restaurants, barretjes en sportscholen.

Amsterdam Sloterdijk

Op zoek naar een kantoor in een bedrijfsverzamelgebouw, business center of kantoorconcept? Dan is stadsdeel Nieuw-West een goede keuze. Dit stadsdeel heeft een snelle doorontwikkeling meegemaakt. Amsterdam Sloterdijk isuitstekend bereikbaar, met treinstation, bus en metro. En ligt tevens pal naast de Ring A10 en heeft een goede verbinding met Schiphol. In de buurt is veel horeca te vinden.

Huurprijs kantoorruimte in Amsterdam

Wat zijn de kosten van kantoorruimte in Amsterdam? Een belangrijke om te weten in de zoektocht naar geschikte kantoorruimte. Ook om te kunnen vergelijken. Dan is het goed te weten dat er verschillende soorten huurprijzen worden gehanteerd. Een prijs per vierkante meter en een prijs per werkplek of kantoorunit.

Prijs per vierkante meter

De huurprijzen van een kantoorruimte die per vierkante meter wordt aangegeven, is vaak een prijs exclusief BTW en exclusief servicekosten (denk aan schoonmaakkosten algemene ruimtes, beveiligingskosten, energiekosten etc). Ook wel kale huur genoemd. Om de totale huurprijs te kennen, moeten dus alle kosten bij elkaar worden opgeteld.

Prijs per werkplek of kantoorunit

Bij een huurprijs per werkplek is het raadzaam ook goed te kijken welke kosten in de huurprijs zitten. Dit is niet overal hetzelfde, het kan zijn dat er nog extra kosten bij komen.

Prijzen kantoorruimte stadsdelen Amsterdam

De prijzen van kantoorruimte kunnen sterk verschillen, afhankelijk in welk stadsdeel van Amsterdam er kantoor wordt gehouden. Alle stadsdelen hebben de laatste jaren een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Budgettechnisch aantrekkelijke stadsdelen zijn Amsterdam Noord, Amsterdam Zuid-Oost en Amsterdam Sloterdijk.

Hieronder een uitgebreid overzicht van de huurprijzen per stadsdeel.

Prijzen kantoorruimte (eur/m2/jaar)Van – Tot
Amsterdam Sloterdijk / Teleport150 – 280
Amsterdam Centrum195 – 425
Amsterdam Oud-Zuid275 – 450
Amsterdam Zuidas250 – 425
De Omval250 – 400
Amsterdam Zuid-Oost100 – 240
Buitenveldert150 – 295
Zuidelijke IJ-Oevers/ Houthavens195 – 300
Amsterdam Noord125 – 210

Verplicht energielabel C

Vanaf 2023 is het voor Nederlandse kantoren verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Dat betekent dat veel kantoren aan de bak moeten om maatregelen te nemen voor duurzame en energiezuinige kantoren. Dankzij deze wettelijke eis wordt verwacht dat dit de huurprijzen de komende jaren gaat beïnvloeden. Er zullen immers investeringen gedaan moeten worden en veel eigenaren van kantoren moeten dit naar de huurder doorberekenen. Verwacht wordt dat met name verouderde panden procentueel een sterke huurverhoging gaan krijgen.

Thuis werken of kantoorruimte huren?

De stap van thuis werken naar het huren van kantoorruimte lijkt vaak groter dan het echt is. Het is verstandig niet alleen naar de kosten te kijken, maar vooral naar de effectiviteit. Feit is dat jijzelf, maar ook (toekomstig) personeel, op kantoor een betere focus hebt. Er is geen afleiding wat er thuis gebeurt, maar je bent 100% gefocust op het bedrijf. En dus ook op de groei. Komen er regelmatig klanten over de vloer? Dan komt het professioneel over ze op kantoor te ontvangen, in plaats van in de woonkamer.

Kantoorruimte, hét visitekaartje van de onderneming?

Het is geen vraag, maar een feit: de gehuurde kantoorruimte is bij uitstek het visitekaartje van een onderneming. Waar klanten, partners en andere stakeholders worden ontvangen, zegt veel over het bedrijf. Dat zien en voelen bezoekers haarfijn. Belangrijk om de kantoorruimte af te stemmen op hoe het bedrijf gezien wilt worden door de doelgroep. Ook wel het bedrijfsimago genoemd.

Is bijvoorbeeld duurzaamheid een kernwaarde van het bedrijf? Laat dit dan ook duidelijk terugkomen in het kantoor. Dit kan door te kiezen voor duurzame materialen voor de bureaus en accessoires. Of door stenen mokken voor koffie te gebruiken in plaats van wegwerpbekertjes. Zo draagt het kantoor, inclusief de inrichting, bij aan een versterking van de kernwaardes van het bedrijf.

Waar beginnen in de zoektocht naar een geschikt kantoor? – Stappenplan

Er zijn veel zaken om rekening mee te houden in de zoektocht naar een mooie nieuwe kantoorruimte. Om het je gemakkelijk te maken, hebben we de belangrijkste zaken opgesomd. Neem het lijstje door en noteer wensen en eisen. Ga op basis van deze lijst aan de slag en maak een weloverwogen keuze voor kantoorruimte.

 1. Zoekgebied geografisch vaststellen

Om gericht te zoeken naar kantoorruimte, is het belangrijk het zoekgebied niet te groot te maken. Begin door vast te stellen in welk stadsdeel van Amsterdam je kantoor wilt houden. Lees de informatie hiervoor door bij het eerste kopje; waar in Amsterdam kantoorruimte huren?

 1. Beschikbaar budget vaststellen

Ga niet klakkeloos op zoek naar kantoorruimte, maar bepaal eerst het budget. Het liefste is dit een all-in budget, een prijs wat je dus netto betaalt.

 1. Bepaal het type kantoor

Een eigen kantoorpand? Of liever huren in een bedrijfsverzamelgebouw of business center? Verdiep je in de mogelijkheden en maak een keuze.

 1. Bereikbaarheid personeel/ klanten

Hoe belangrijk is bereikbaarheid voor het bedrijf? Komt het personeel met de auto of met openbaar vervoer? Indien met de auto, om hoeveel auto’s gaat het? Werkt het bedrijf veel met studenten, dan is openbaar vervoer weer voor de hand liggend. Datzelfde geldt voor de klanten. Denk hier goed over na en noteer eisen hierin. Bedenk dat het huren van (extra) parkeerplekken bij de kantoorruimte flink in de papieren kan lopen.

 1. Bepaal hoeveel m2 kantoorruimte er nodig is

Begin met het beantwoorden van onderstaande vragen:

 • Hoeveel werkplekken hebben we nodig? (denk ook aan uitbreiding op de middelkorte termijn)
 • Willen we ruime werkplekken met wat bewegingsruimte of willen we dichter op elkaar zitten (knusser)?
 • Willen we met ons bedrijf een eigen keuken, toilet, vergaderruimte hebben of vinden we het prima dit te delen met andere huurders?

Afhankelijk van de wensen die zijn formuleert, kan het aantal vierkante meters worden bepaald. Algemeen genomen wordt er gerekend met 7 m2 per persoon. Liever knus zitten? Reken dan met 4 m2 per persoon. Meer bewegingsruimte? Reken dan met 10 m2. 

 1. Noteer overige wensen en eisen voor de locatie

Wat is er verder nog belangrijk? Denk bijvoorbeeld aan deze opties:

 • 24/7 beschikbaar: hoe belangrijk is het om continu toegang te hebben tot de kantoorruimte? Toegang tijdens reguliere werktijden of ook ’s avonds en in het weekend?
 • Parkeergelegenheid: een eigen parkeerplek bij het pand (of meerdere zodat ook klanten goed kunnen parkeren) of is parkeren in de omgeving ook prima?
 • Glasvezel internet: extra service vanuit de verhuurder voor het aanleggen van internet of zelf controle houden over de internetverbinding?
 • Gemeubileerd: niet nadenken over meubilering of zelf eigen inrichting meenemen?
 • Type omgeving: waar komt het bedrijf het beste tot zijn recht? In een rustige zakelijke omgeving of in een meer inspirerende en creatieve omgeving?
 1. Wat is een passende huurtermijn?

Een gemiddelde contractsduur voor het huren van kantoorruimte is drie tot vijf jaar. In de markt zie je ook kortere termijnen, maar over het algemeen liggen de prijzen hoger, vanwege deze flexibiliteit. De verhuurder heeft meer zekerheid wanneer een huurder zich voor een langere periode aan de ruimte verbindt.

Zelf zoeken, makelaar inschakelen of…?

Nu de wensen- en eisenlijst is bepaald, kun je op zoek gaan naar geschikte kantoorruimte in Amsterdam. Er zijn hiervoor verschillende opties. Wat is slim?

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan. Gewoon Googelen, via een kantoorruimte vergelijkingswebsite of misschien via iemand in het eigen netwerk die kantoorruimte verhuurt. Houd er rekening mee dat zelf zoeken best tijdrovend is. En komen dan ook de beste opties op tafel?

Een volgende stap is om een (online) bemiddelaar in te schakelen. Iemand die met jouw wensenlijst op zoek gaat naar diverse mogelijkheden. Je beslist vervolgens zelf welke ruimte(n) er voor bezichtiging worden aangevraagd. Vaak is dit gratis voor een zoekende partij.

Je kunt natuurlijk ook een makelaar inschakelen. Liefst een makelaar gespecialiseerd in kantoorruimten. Dit is dan de schakel tussen jou en de verhuurder, die ook eventuele onderhandelingen over de contractsvoorwaarden kan doen uit naam van het bedrijf.

Tips voor bezichtigen van kantoorruimte

De ideale kantoorruimte gevonden? Dan is het nu tijd om een bezichtiging te plannen. We geven graag tips mee in deze cruciale stap.

Plan de bezichtiging op een moment waarop je écht ziet hoe het er aan toe gaat in het complex. Dus liever niet ’s ochtends vroeg of laat in de middag. Dan komt de dynamiek van de dag niet goed tot zijn recht en wordt wellicht het verkeerde beeld gegeven. Is er gelegenheid voor, probeer dan ook een huurder te spreken en te vragen naar zijn of haar ervaringen. Dit geeft echte insider informatie.

Bereid tevens het bezoek goed voor en schrijf vragen op. Neem de tijd voor het bezoek om een goed beeld te vormen. Last but not least, laat je nergens toe dwingen en maak geen overhaaste beslissingen. Slaap nog een nachtje over de beslissing en maak desgewenst een tweede afspraak. Na het tekenen van het contract zijn er geen wijzigingen meer mogelijk.

Bespreek ook alvast de oplevering

En dan bedoelen we de oplevering nadat er is besloten hier weer weg te gaan. Hoe moet de kantoorruimte straks weer achterlaten worden bij vertrek? Moet het helemaal terug naar de oude staat of kunnen de aanpassingen er in blijven? Leeg of gemeubileerd? Goed om dit vast te leggen, zodat er na afloop geen discussie kan ontstaan.

Inrichten maar – tips voor kantoorinrichting

Yes, het is gelukt! Je hebt die geweldige kantoorruimte gevonden, die perfect past bij alle wensen en eisen. Nu de inrichting. Er is natuurlijk de optie om een kantoor te huren inclusief meubilair. Dat scheelt inrichten en ontvangst van de sleutel kan iedereen direct aan het werk.

Het is natuurlijk ook mogelijk je eigen inrichting te verzorgen en te kiezen voor een stijl die perfect past bij het bedrijfsimago. Of kiezen voor die ergonomische zit-sta bureaus; het bureau is natuurlijk het belangrijkste meubilair van het kantoor. En vergeet ook het groen in de kantoorruimte niet. Planten geven het kantoor een mooie en stijlvolle uitstraling. Bovendien zorgen planten voor meer zuurstof wat voor een prettig werkklimaat zorgt.

Succes

Wij van SamSam Offices hopen dat je heel wat wijzer bent geworden na het lezen van alle informatie en tips in dit artikel. Veel succes met het vinden van een fantastisch kantoor! Waarom niet beginnen om te kijken of wij nog een kantoor beschikbaar hebben? Bekijk hier ons actuele aanbod kantoorruimte in Amsterdam Sloterdijk.

Recommended Posts
SamSam Offices Kantoorurimte 14.5 afbeelding 3