In Kantoorruimte

Kantoorruimte huren in Haarlem: De gunstige ligging van Haarlem t.o.v. IJmond, Amsterdam en Schiphol en de aanwezigheid van een beroepsbevolking met een relatief hoog opleidingsniveau zijn aantrekkelijke vestigingsfactoren voor het bedrijfsleven. Door in te zetten op passende bedrijfshuisvesting en een goede kennisinfrastructuur voor ondernemers moet dat ondernemersklimaat verder worden versterkt. (COD, 2017)

Kantoorruimte Haarlem

Een kantoorruimte huren in Haarlem is nog nooit zo gemakkelijk geweest als in de jaren 2006-2014. In deze jaren was er immers veel leegstand, het aanbod was hoog. De grootste oorzaak hiervan lag voornamelijk in de banken crisis van 2006-2008. De nasleur daarvan was zelfs nog in 2014 goed te merken. Op het dieptepunt kent Haarlem een leegstand percentage van kantoorruimtes van maar liefst 14.5% in 2006 en 14.9% in 20014 (PBL, 2016). Vanaf eind 2014 lijkt het tij te keren. Het aanbod van beschikbare kantoorruimtes in Haarlem daalt en de vraag naar kantoorruimtes in Haarlem neemt toe. In 2016 is het aanbod van beschikbare kantoorruimtes te huur in Haarlem gedaald naar 13.6%. Dit betekend dat het aanbod in twee jaar tijd is teruggelopen met maar liefst 10%. Onze verwachting is dat het aanbod aan kantoorruimtes in Haarlem de komende jaren nog verder gaat teruglopen. En dat de vraag steeds groter zal worden. Mogelijke oorzaken hiervan zijn:

 • De ligging van Haarlem
 • De investeringen van de gemeente
 • Beroepsbevolking met hoog opleidingsniveau
 • Hoge prijzen per vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam.

Ligging van Haarlem

De ligging van Haarlem ten opzichte Alkmaar, IJmuiden, IJmond, Amsterdam en Schiphol is uiterst gunstig. Een kantoorruimte huren in Haarlem zorgt voor een goede bereikbaarheid van boven genoemde plaatsen. Voor ondernemers anno 2017 is bereikbaarheid in van de belangrijkste variabelen voor succes. Hoe kan je immers flexibel zijn als je mobiliteit nihil is?

Investeringen van de gemeente

De gemeente Haarlem heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in infrastructuur, woon en werk genot, onderwijshuisvesting en sportaccommodaties. Dit zijn belangrijke variabelen die bijdragen aan de woon en werk kwaliteiten van een stad. Als de woon en werk kwaliteiten van een stad stijgen dan verwachten wij dat ook de vraag naar kantoorruimtes zal gaan stijgen (wellicht een leuk onderzoeksthema voor de nabije toekomst).

Naast de boven genoemde investeringen heeft de gemeente Haarlem onlangs geïnvesteerd in een variabele die Haarlem echt op de ondernemers radar gaat zetten. De gemeente Haarlem gaat namelijk investeren in een eigen glasvezelnetwerk. Voor deze investering heeft de gemeente Haarlem onlangs € 260.000,- beschikbaar gesteld (Haarlem dagblad, 2017). SamSam offices vindt glasvezel internet onmisbaars voor ondernemers. Je bent door dit razendsnelle internet immers altijd goed online bereikbaar. Een kantoorruimte huren in Haarlem is met deze investeringen dan voor elke Noord Hollandse ondernemer een must.

SamSam Offices Haarlem aan de Kleine Houtweg 113-115 biedt naast alle servicekosten nu ook glasvezel internet bij de monumentale kantoorruimtes.

Beroepsbevolking met hoog opleidingsniveau

Haarlem telt een hoog gemiddelde wat betreft opleidingsniveau. Mocht een onderneming op zoek zijn naar personeel dan is dit het makkelijkste te vinden in de nabije omgeving. Wie wil er immers niet wonen en werken in een straal van 10-20km?

Wanneer een onderneming wenst te groeien dan is er naast een groter kantoor ook meer personeel nodig. Zoals aangegeven door het COB telt Haarlem een hoog gemiddelde hoogopgeleiden. Er kan worden geconcludeerd dat dit een onderneming enkel ten goede kan komen.

Hoge prijzen per vierkante meter in Amsterdam

De gemiddelde prijs van een vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam is anno 2017 € 218,- per vierkante meter. De hoogste vierkante meter (m2) prijzen kantoorruimte worden behaald in het centrum van Amsterdam en Amsterdam Zuid. In deze regio’s van Amsterdam kunnen de vierkante meter prijzen kantoorruimtes in Amsterdam oplopen tot boven de € 400,- per vierkante meter per jaar exclusief de service kosten. Een voorbeeld van een regio in Amsterdam met nog scherpe kantoorruimte prijzen is Amsterdam Sloterdijk. Onderstaand zullen wij de ondernemers voordelen van deze Amsterdamse regio gezien de overeenkomsten met Haarlem kort en bondig uiteenzetten.

Kantoorruimte huren Amsterdam Sloterdijk

Deze hoge prijzen zorgen ervoor dat ondernemers voor het huren van een kantoorruimte verder gaan zoeken dan enkel hun eigen omgeving (Amsterdam). Al snel kom je dan in regio’s van Amsterdam die andere voordelen bieden dan werken in het centrum. Er zijn een aantal voordelen te noemen om te niet te werken in het centrum van Amsterdam maar bijvoorbeeld in Amsterdam Sloterdijk:

 • In Amsterdam Sloterdijk ben je beter bereikbaar;
 • In Amsterdam Sloterdijk kan makkelijker worden geparkeerd;
 • Amsterdam Sloterdijk ligt op loopafstand van tram en bushaltes;
 • Amsterdam Sloterdijk heeft een groot NS-station;
 • Amsterdam Sloterdijk ligt aan de ring;
 • De gemeente investeert veel in het woon en werk genot van deze regio’s;
 • De prijzen van een vierkante meter kantoorruimte in Amsterdam Sloterdijk beginnen al bij € 150,-.
 • etc.

Uiteraard zijn er voor de andere randregio’s van Amsterdam ook voordelen te benoemen. SamSam Offices heeft gekozen om de deuren te openen in Amsterdam Sloterdijk vanwege de bovenstaande genoemde punten.

Terug naar kantoorruimte huren in Haarlem

Haarlem kent veel overeenkomsten met Amsterdam Sloterdijk. Zo zijn de vierkante meter prijzen vergelijkbaar en is Haarlem vrijwel net zo goed bereikbaar voor bijvoorbeeld Schiphol en het Noorden van Nederland. In Haarlem kan je werken en wonen in een stad en toch betaal je nog de prijzen van een dorp. Dit in combinatie met de huidige investeringen maakt Haarlem absoluut een aanrader om een onderneming te vestigen. Een kantoorruimte huren in Haarlem is dan ook lang niet meer zo populair geweest als dat het nu is.

SamSam Offices Kantoorruimte in Haarlem

SamSam Offices Haarlem heeft zijn deuren geopend aan de Haarlemmerhout. De Haarlemmerhout is gelegen aan de zuidelijke kant van Haarlem, omringt met goed onderhouden monumentale panden. De Haarlemmerhout is een van de mooiste, grootste en oudste Haarlemse parken. Zo staat de Hout ook wel bekend als het meest literaire park van Nederland. Harry Mulisch en Arthur van Schendel hebben hier beiden veel tijd doorgebracht.

Een kantoorruimte huren in Haarlem aan de Hout in een monumentaal pand is nog nooit zo eenvoudig geweest. Vraag nu dan ook snel een bezichtiging aan voor de de Kleine Houtweg 113.

Kantoorruimte-SamSam-Offices-Haarlem, Kantoorruimte-Houtplein, Kantoorruimte-goed-bereikbaar-Haarlem, Kantoorruimte-huren-in-Haarlem, achterkant

 

Bron: COB.nl

Bron: PBL.nl

Recommended Posts
kantoorruimte amsterdam sloterdijkVergaderingen en Meetings Amsterdam