In Onze huurders

“Wij maken handelen in duurzame energie mogelijk voor iedereen.”

Het bedrijf ETPA heeft een ‘handelsplatform in energie’ opgezet. Begonnen als start-up en nu 2,5 jaar later een belangrijke speler op de energiemarkt. ETPA is opgericht door Pol van der Linde en Sander Dijkman. Voor dit artikel interviewden wij Jorrit Nijholt. Manager IT van ETPA en sinds september vorig jaar hier werkzaam. Hij is afkomstig van TenneT, de elektriciteitstransporteur van Nederland en tevens investeerder in ETPA.

Complexe materie

Zonder achtergrond van energiehandel is het vrij lastig te begrijpen wat ETPA precies doet. Wat wel helder is, is dat het energielandschap verandert. Onze fossiele brandstoffen raken op, waar het hele energiesysteem momenteel op is gebaseerd. Er is een steeds grotere vraag naar duurzame energiebronnen. Als gevolg hiervan komen er meer producenten de markt op. Naast de grote bekende partijen zijn dit meer en meer kleinere partijen. En in de toekomst kan dit mogelijk de consument zelf zijn met een eigen windmolen of zonnepanelen.

Het probleem is echter dat er geen plek is voor deze partijen om energie aan te bieden of af te nemen. Daar is het huidige handelssysteem niet op ingericht. ETPA is hier op ingesprongen en heeft een nieuw handelsplatform in energie opgezet. Juist om de markt ook voor deze kleinere partijen toegankelijk te maken. Daarnaast vragen duurzame energiebronnen ook om een andere manier van handelen. Veel flexibeler bijvoorbeeld, waarbij ook kleinere hoeveelheden energie aangeboden en afgenomen kunnen worden.

Bekijk voor een klip en klaar verhaal over ETPA, onderstaande animatie video. Het geeft een heel helder beeld van de context van ETPA.

Dynamisch aanbod

Na de eerste opstartfase van het bedrijf is vanaf januari dit jaar het handelen in energie echt van start gegaan. “We richten ons eerst nog op het aansluiten van de grote partijen. Denk aan onder andere de Nuon’s en Essent’s van deze wereld. Op dit moment zijn er zo’n 10 actief handelende klanten. Dit aantal zal zich snel verder uitbreiden.

De volgende stap die we willen maken, is het aanspreken van de iets kleinere partijen. Grootverbruikers en flexaanbieders. Denk aan afvalcentrales en grote tuinders met kassen. We streven ernaar dat een groot deel van deze partijen zich volgend jaar bij ons platform hebben aangesloten.”

De wil is er, nu nog de techniek

“De reacties uit de markt op ons platform zijn zeer positief. Iedereen is zich er van bewust dat het energielandschap gaat veranderen. De wil is er ook om te veranderen, alleen duurt het soms wat langer doordat bedrijfsprocessen niet 123 te veranderen zijn. Dat zie ik terug in de IT. Op ons platform kun je zoals genoemd ook kleinere hoeveelheden energie en tijdseenheden verhandelen. Dat is een eigenschap van duurzame energie, zoals wind- en zonne energie. Over 10 minuten kan het weerbeeld namelijk opeens anders zijn. En daarmee dus ook de energieopwekking of afname. Het lastige is dat de IT systemen bij de (grote) bedrijven hier niet op zijn ingericht. Dit zal dus aangepast moeten worden, waardoor de verandering wat langer duurt. Maar de verandering is al in gang gezet! Dat is goed nieuws.

Wanneer ook de kleinere bedrijven op ons platform zijn aangesloten, zullen we de eerste resultaten zien van het dynamische aanbod en daarmee ook dynamische prijzen voor energie.”

Veranderingen voor de consument

Al deze veranderingen hebben ook impact op de consument en hoe zij met energie omgaan in de toekomst. Op dit moment weet iedereen wat ze betalen voor energie. Dankzij vaste contracten en vaste energieprijzen. Het maakt niet uit op welk moment van de dag je nu de wasmachine aanzet, je betaalt hetzelfde (rekening houdend met dag- en nachttarieven).

“Maar straks kan dit dus ieder kwartier anders zijn. Ik verwacht dat je dan slimme meldingen krijgt. Meldingen als ‘het is beter om je wasmachine over een half uur aan te zetten, dan betaal je 5 cent minder’. Toekomstmuziek? Het gaat sneller dan je denkt, wen maar alvast aan dit toekomstbeeld.”

De ambiance van SamSam Offices past goed bij onze identiteit als bedrijf

“Op zoek naar een nieuwe locatie in Amsterdam, hebben we verschillende bedrijfsverzamelgebouwen bezocht. Het gebouw van SamSam Offices Amsterdam Sloterdijk sprong er uit. Juist door de prettige ambiance en de professionele uitstraling van de kantoorruimte in Amsterdam Sloterdijk. We ontvangen veel bezoekers, dus heel belangrijk dat een bezoeker in een goed verzorgde ruimte binnenstapt. Daarnaast is de ligging ideaal. Bereikbaar via alle mogelijke openbaar vervoersopties.”

Jorrit Nijholt, manager IT ETPA (www.etpa.nl)

Net als ETPA kantoorruimte huren in Amsterdam Sloterdijk?

Bekijk welke kantoorruimtes SamSam Offices nog beschikbaar heeft.
Bekijk hier het actuele aanbod kantoorruimte.

Recommended Posts
IQ Select Amsterdam featured imageRestaurantKaart uitgelichte banner