In Visie SamSam

Dankzij sterke terugloop verhuurbare kantoormeters

Amsterdam Sloterdijk, of Amsterdam Nieuw West zoals het tegenwoordig wordt genoemd, is enorm in opkomst. Nu zie je nog dat de huurprijzen van kantoormeters lager liggen dan elders in Amsterdam, maar SamSam verwacht dat de prijzen op korte termijn flink gaan stijgen. Hieronder lees je een uiteenzetting van de ontwikkelingen van de afgelopen jaren en in dit gebied en onze visie op de toekomst van Amsterdam Nieuw West. De conclusie geven we alvast weg: wil je in dit gebied kantoorruimte huren, zoek dan nu alvast ruimte en leg de afspraken vast.

Aanbod Amsterdam bleef stijgen ondanks leegstand

Kijkend naar Amsterdam als totaalgebied heeft er de afgelopen jaren veel transformatie plaatsgevonden van kantoorruimtes, kantoorpanden en business-centra. Dit vanwege de grote leegstand in de kantorenmarkt. Toch bleef er ook extra aanbod bijkomen van verhuurbaar vloeroppervlakte in Amsterdam. In 2015 steeg dit, ten opzichte van 2014, van 1.700.000 naar 1.793.000.

Nieuw West deed het anders

Amsterdam Sloterdijk, nu getransformeerd naar Amsterdam Nieuw West, is als één van de enige deelgemeentes van Amsterdam niet mee gegaan met deze aanbodstijging. In dit gebied vond er wel volop transformatie plaats. De transformatie van kantoorruimtes zorgde er voor dat een aantal lege kantoorpanden een hele nieuwe functie kregen. Nieuwe functies zoals hotels, meeting centra, casino, studentenflats, (senioren)appartementen en woningen.

Dankzij deze nieuwe functies trekt het gebied nu een heel nieuw publiek. Een gedeelte van dit publiek blijft ook in de avonden in het gebied.

Sterk dalend aanbod verhuurbare kantoorruimtes

Het succes van de transformatie van kantoorruimtes naar nieuwe functies is duidelijk terug te zien in het sterk dalende aanbod van verhuurbare kantoorruimtes in Amsterdam West, Amsterdam Sloterdijk en het nieuwe deelgebied Amsterdam Nieuw West. Het totale aanbod van kantoorruimtes is in 2015 in Amsterdam West namelijk gedaald met 9.8% ten opzichte van 2014.

Laagste huurprijzen van Amsterdam, een keerpunt

Amsterdam West heeft meerdere opeenvolgende jaren de laagste huurprijzen van Amsterdam gehad. Met als dieptepunt 2014. In 2014 was de gemiddelde vraagprijs van een m2 kantoorruimte €128,-. Door het sterk teruglopende aanbod en de verbeteringen van het gebied is de gemiddelde vraagprijs van een vierkante meter kantoorruimte in 2015 gestegen naar zo’n € 150. Dat is maar liefst een stijging van 14.6% (Dynamis, 2015). Mooi te zien in onderstaande grafiek.

Vraagprijzen-kantoorruimte-Amsterdam

Amsterdam Nieuw West is ook echt nieuw

De nieuwe ontstane “reuring” nabij Amsterdam Sloterdijk station heeft een hele nieuwe groep ondernemers aangetrokken. Zo waren er in 2010 slechts twee restaurantjes in het gebied. In 2015 zijn het er vele malen meer, waarvan een aantal nu zelfs in de avonduren open blijven voor hotelgasten.

Daarnaast wordt er in het gebied veel geïnvesteerd door onder andere gemeente Amsterdam. Dit om het nieuwe publiek en de oude huurders van kantoorruimtes tevreden te stellen. Zij investeren in het creëren van een prettige woon- en werkomgeving. Zo is er veel meer groenvoorziening dan 5 jaar geleden en ook de organisatie van bussen, trams en treinen is enorm vooruitgegaan.

Dit geeft eigenaren van kantoorpanden meer ruimte om te investeren in de overgebleven kantoorpanden. Hierdoor krijgt een gebied als Amsterdam West weer een frissere look wat de toekomstige vraag alleen maar ten goede zal komen.

Nieuw West is hip & happening

SamSam Offices voorzag de populariteit van kantoren in Amsterdam Sloterdijk en besloot hier het office concept te lanceren. Daan Pothof, mede eigenaar bij SamSam Offices, heeft altijd het gevoel gehad dat dit gebied zou opkomen. Nu zie je al dat dit gebied (en eigenlijk alles ten Westen van Amsterdam) al een grote boost heeft gekregen en dat dit alleen maar toeneemt.

Op zoek naar kantoorruimte? Kom langs

SamSam Offices is een compleet gerenoveerd bedrijfsverzamelgebouw waar (jonge) ondernemers lichte privé units kunnen huren. Met een persoonlijke en warme werksfeer. Gelegen in het hippe Amsterdam Nieuw West, dat zeer goed bereikbaar is met trein, bus, tram en metro. Met in de buurt leuke restaurantjes, horeca en een supermarkt. Benieuwd naar onze unieke locatie? Kom dan eens langs en ontmoet ook andere huurders van SamSam.

Recommended Posts
mho consultantstimmer tv